Новини

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ ПРОВОКИРА ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕБАТ ЗА ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ
Изказването на лидера на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки, че е много по-безопасно и практично следващите парламентарни избори да са на 23 май 2021г., провокира началото на политически дебат по темата. Няколко часа след неговото изказване, същата теза подеха политици, анализатори, конституционалисти.

„Вестник „Стандарт” единствен отбеляза, че пръв повдигам темата и говоря за избори през май, не през март, както каза президентът. Виждам, че след мен същото са започнали да говорят и други. Няма проблем с това, че не цитират кой е първоизточникът на тази идея, важното е да има дебат. Това решение не може да се вземе ей така, на инат на някого. В изборния ден работят над 60 000 души. Кой ще поеме отговорността да рискува здравето и живота им през март, когато времето е студено, училищните стаи не могат да се проветряват, хора ще се струпват в коридорите пред тях. Никой не знае на какъв етап ще е пандемията тогава, много е скоро, за да очакваме рязък обрат в броя на болните. Това ще доведе до ниска избирателна активност –нещо, което не бива да се допуска. През май вече е топло, хората могат да чакат реда си и отвън, прозорците да са отворени. Това е най-малкото, което може да се направи, за да се защитят и членовете на комисиите, и избирателите. Въпрос на държавническо мислене, отговорност и прагматичност”, коментира лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Той подчерта, че неведнъж негови тези са били посрещани с изненада, но след време много политици и политолози са стигали до същите изводи. Ще припомним, че Конституцията предвижда провеждане на парламентарни избори до два месеца след прекратяване на правомощията на последния парламент. В случая това значи, че вотът може да се състои до 26 май 2021.