Новини

ВОЛЯ ЩЕ ЗАЩИТИ ПРАВАТА НА ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Депутати от парламентарната група на ПП ВОЛЯ се срещнаха с родители от семейства на деца с увреждания, които днес протестираха пред Народното събрание. Те бяха единствените, които се отзоваха на апела на протестиращите. Народните представители поканиха няколко от майките на среща в парламентарната стая на ВОЛЯ и обсъдиха с тях въпросите им, които очакват адекватен управленски отговор.
Над 500 000 семейства в България са засегнати по един или друг начин от липса на отношение от страна на държавата към подобни семейства. От скоро е влязло в сила увеличението на средствата за деца с увреждания, но те са валидни само до 18 годишна възраст. След навършване на пълнолетие тези деца остават с минимална социална пенсия, което затруднява грижите за тях, обясниха пред депутатите от ВОЛЯ организаторите на протеста.
Майките изразиха възмущението си, че през последните две години за пети път протестират пред парламента и нито една от партиите на статуквото не е проявила съпричастност. Нещо повече - Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, ратифицирана в България, на практика не се прилага. "Там са описани такива основни неща като достъпа до образование, което у нас е голям проблем. Благодарим на народните представители от ВОЛЯ, че се ангажират с нашия проблем. Ние искаме само да получим социална справедливост и нормално отношение", коментираха протестиращите майки. "Поех личен ангажимент към каузата на семействата на децата с увреждания. Техните разкази ме трогнаха дълбоко. Държава, която не се грижи за слабите и бедните, няма как да бъде силна и просперираща. Да не говорим, че в случая става въпрос за деца", коментира Боряна Георгиева. Заедно с колегите си Кръстина Таскова, Гергана Стефанова, Дора Христова и Пламен Христов, и представители на протестиращите, тя ще сформира работна група, която да разгледа всички възможни варианти за решение на повдигнатите въпроси.
Протестиращите настояха да започне работа електронен регистър на лицата с увреждания като децата от тази обществена група да бъдат категоризирани отделно, независимо от възрастта - под или над 18 години, а помощите да не се намаляват след навършване на пълнолетие.