Новини

ВОЛЯ ГЛАСУВА „ЗА“ ОСТАВКАТА НА ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ И СЕ ОБЯВИ СРЕЩУ ЗАКОНА ЗА КОНЦЕСИИТЕ
Парламентарната група на ВОЛЯ подкрепи исканата оставка на председателя на НС Димитър Главчев. Позицията на депутатите е, че 44-о НС наистина досега работи мудно и неефективно, което е недопустимо. Решението е продължение на последователната политика на ПП ВОЛЯ, която е за качествено законотворчество в полза на гражданите.

ПГ на ВОЛЯ се обяви срещу внесения от ГЕРБ проектозакон за концесиите, от който отново прозират лобистки интереси. В момента парламентът е притиснат да разглежда този нормативен акт от 160 страници, без да се остави време на експертите да се произнесат по него. Според правилата на НС трябва да са минали поне 24 часа от внасянето на нормативен акт до разглеждането му в комисия. Показателен е фактът, че документът е внесен в деловодството на 30 май в 17.00 часа, а още на другата сутрин влиза в правната комисия, свикана на извънредно заседание. За днес пък са насрочени спешни заседания на още няколко комисии също по този законопроект. Нещо повече, в него не са отчетени бележките на президента Румен Радев, който наложи вето на предишния проект и заради който имаше протести. Според ВОЛЯ настоящият проект е символична редакция на стария вариант, без да е променена същността. Депутатът от ВОЛЯ Симеон Найденов вече гласува против на заседание на Комисията по правни въпроси, която е водеща по този законопроект.

Още в предизборната кампания ВОЛЯ изрази категоричната си позиция против концесиите, които са в ущърб на обществения интерес. Една от тях, залегнала и в този законопроект, срещу която ПГ на ВОЛЯ вече реагира, е на летище София. Той се отнася също така и за пристанища, културно-исторически паметници и спортни обекти.