Новини

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: ВСЕКИ ДЕН ТРЯБВА ДА ЗАЩИТАВАМЕ ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ
Като православни християни не можем да останем безучастни към тази провокация към целия християнски свят. Живеем в свят, в който всеки ден трябва да защитаваме християнските ценности, защото посегателствата срещу тях стават все повече. Това заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки на митинг в подкрепа на храма „Св. София“ в Истанбул, който от вчера е джамия. На събитието пред столичната църква „Св. София“ присъстваха депутати от парламентарната група на ВОЛЯ, симпатизанти, много граждани.

Марешки обясни, че участва в събитието не като политик, не като заместник-председател на парламента, а като православен християнин. „Дойдох, за да изразя своята подкрепа за една древна християнска светиня, паметник на ЮНЕСКО, един храм, съхранил многовековна култура и история, каквато е църквата „Света София” в Истанбул. Напълно споделям тревогата на Светия Синод и огорчението на всички християни по света от превръщането й в джамия. Да, уважавам институциите в съседна Турция, но в случая смятам, че този акт е продиктуван от геополитически мотиви. А когато политиката се намеси във вярата, не се случват добри неща“, заяви той.

Според него всички ние сме длъжни да реагираме, както го направиха и Папата, и руският патриарх Кирил, и другите християнски църкви по света, даже и американският държавен секретар. Това решение на нашите съседи е огорчило милиони хора. По думите на Марешки храмът трябва да остане музей и посещаван туристически обект, какъвто е бил десетилетия наред като духовен център на Християнството и символ на световното културно наследство. „Това, че сме се събрали днес тук, не означава, че се бъркаме във вътрешните работи на една независима държава, а че призоваваме за мъдрост и толерантност. Защото съдбата на този храм е въпрос от международно значение. Вярвам, че делото ни ще има успех! Защото Бог вижда, че намеренията ни са искрени!“, заяви още Марешки. Той се разписа в подписка в подкрепа на запазването на храма „Св. София“ в Истанбул. Същото направиха и десетки миряни. Организаторите на събитието, което бе единственото по рода си до момента в у нас, обещаха, че ще събират съмишленици в цялата страна.