Новини

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: ВОЛЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА В ПАРЛАМЕНТА

Интервю пред БТА

Каква беше парламентарната 2018 г.?

За партия ВОЛЯ годината беше много успешна. От една страна нашата парламентарна група затвърди позицията си на почтен, различен от статуквото,сплотен екип, който има ясни цели и принципи и всички те са подчинени на това какво очаква народът от своите избраници. Нямаме нужда да обикаляме страната като БСП и да тръбим, че слушаме народа. Ние знаем той какво иска, какво го притеснява, как живее и, ако сме на власт, знаем как да променим стандарта на българите.
ВОЛЯ и през тази година беше единствената партия, която се бори последователно срещу картела в горивата. Единствени останахме и срещу решението да се пръснат милиарди за излишни към този момент изтребители. Това, което прави впечатление в парламента е, че при ключови решения, които обслужват някакво задкулисие, партиите се обединяват веднага. А когато става дума да се направи нещо добро за хората, започва едно замерване с популизъм, с упреци кой повече гафове е направил докато е бил на власт и се пропиляват часове ценно парламентарно време. Това трябва много да говори на избирателите и следващия път да мислят по-добре на кого поверяват живота и парите си.
От друга страна, ВОЛЯ получи европейско признание с поканата да станем членове на Движението за Европа на нациите и свободата, в което сме партньори с Матео Салвини и ЛИГА от Италия, с Марин льо Пен и Национален сбор от Франция, с Партията на свободата в Австрия, с Алтернатива за Германия. Посещението на делегация от Движението през ноември в София по наша покана беше европейска новина. Виждате какво правят тези лидери в своите държави. Салвини е явление, Марин льо Пен детронира по рейтинг президента Макрон, в Австрия са в управляващата коалиция, в Германия вече са втора политическа сила. Европа се променя пред очите ни и ВОЛЯ е на гребена на вълната. Надявам се повече хора и у нас да осъзнаят, че дойде време да изметем слабите европейски лидери, които застрашиха гражданите на цяла Европа с грешните си решения. Очаквам на изборите през май това да се види много ясно.

Какво отчитате като най-голям успех за Вашата парламентарна група през тази година? С какво допринесохте за издигане на авторитета на парламента?

Най-големият ни успех е фактът, че нашето присъствие промени коренно атмосферата в Народното събрание. Както знаете, има депутати от другите партии с по няколко мандата. Те досега не бяха виждали да влизат в политиката успели хора, които вече са показали на народа какво могат, направили са много за нашите сънародници с труда си и имат самочувствието и качествата, за да се справят и с държавното управление, ако избирателите дадат този шанс. Статуквото мислеше, че ние, понеже сме нови и неопитни в процедурните им игри, ще се стъписаме, ще се притесним и ще кротуваме. Видяхте, че нищо такова не се случи. ВОЛЯ стои стабилно в парламента, имаме ясни позиции по всички въпроси, участваме активно в комисии. Но най-важното е, че осветяваме грабежите от българския народ и пазим интереса на хората. Подкрепяме проектозакони и идеи, които смятаме за добри. И критикуваме онези, които не стават. Някои от идеите ни ги крадат- както стана с предложението ни за видеонаблюдение при броенето на бюлетините в изборния ден, което президентът си приписа набързо. Но ние не се сърдим. Можем да му дадем още много и полезни управленски идеи. Стига да се научи как да е президент на всички, не само на БСП.
Що се отнася до авторитета на парламента като институция, то той може да расте само, ако в тази сграда се работи с един единствен приоритет- българския народ! Няма друг път. На хората им писна да бъдат на второ, трето, пето място в приоритетите на партиите. Преди избори ги залъгват с какво ли не.Най-голямата лъжа беше на т.нар.патриоти, че ако са във властта, ще направят минималната пенсия 300 лева. Какво стана? Две години са в правителството и нищо. При обсъждането на бюджета в края на ноември, те дори не влязоха в залата, когато се гласуваше такова предложение. Дойдоха, за да гласуват минимална пенсия 219лв. Разбирате ли? Те бойкотираха собственото си предизборно обещание! Ние го гласувахме. Това лицемерие на старите партии хората няма да прощават повече. Още от самото начало на мандата казвах, че тази малка коалиция е абсолютно безпринципна и механична, че тримата лидери са водени само и единствено от личен интерес и амбиции. Е,видя се как действат, видя се какви гафове сътвориха. Не виждам кой повече ще им даде гласа си. Заради такива като тях доверието в парламента е ниско.

Какви бяха най-острите противопоставяния в Народното събрание? Какво е нивото на парламентарната етика и нужни ли са по-сериозни санкции за обиди?

Ние от ВОЛЯ сме възпитани и нормални хора. За нас този език на обиди, крясъци и омраза е чужд. Представяте ли си някой от нас да нарече народа, че е 80% дебили, както го направи депутат от БСП?! При това професор. За какво поведение на народен представител можем да говорим?! Парламентът не е място за превъзпитаване, не е трудово-възпитателно училище, та който се държи неприлично, да му налагаме санкции като на слаб ученик. Такива хора не трябва изобщо да бъдат избирани. Всичко е в ръцете на народа. Просто трябва много да внимава, да гледа под лупа кого избира. Да не вярва на лицемери, а да преценява кой какво е направил през живота си за него и тогава да му се доверява.
Принципното противопоставяне е между нас и всички останали. Ние сме единствената и истинска алтернатива на статуквото. Това, което БСП разиграва в пленарната зала срещу ГЕРБ, е цирк.Те са правили същото, в което сега упрекват управляващите. Сърбали сме и тяхната попара. Нали не сте забравили, че именно социалистите оставиха хората с по 3 долара заплати през 90-те? И какви ли още не провали имат. Няма как сега да излиза Нинова и да ни приспива с визии за България. БСП имаше много възможности през прехода да покаже, че става за управлението. Е, не става. ДПС уж са против ОП в правителството, а в същото време пазят Каракачанов. БСП също мълчат за безчинствата му като министър. Така че противопоставания има- но кавгите между старите партии са фалшиви.

Какви са приоритетите Ви за следващия политически сезон? Възможни ли са предсрочни парламентарни избори, при какви условия и кога?

За ВОЛЯ приоритет през 2019г. си остава битката с картела. Това е най-важното обещание, което сме дали на хората и което няма да изоставим. Още повече, че преди да влезем в парламента, показахме пътя. Сега остава политиката на нормалните цени на горивата да стане държавна задача. Но това може да се случи, само ако ние сме в управлението. Готови сме за една година да решим кардинално проблема.
ВОЛЯ се готви активно за европейските избори. Предстоят много важни процеси на ниво ЕС и чрез нас българските избиратели имат шанса да са в центъра на промените, да са участници в завръщането на силните и независими държави в рамките на съюза. Достатъчно дълго чиновниците в Брюксел се опитваха да обезличават страните-членки. Това свършва.
Не мисля, че има предпоставки за предсрочни парламентарни избори. Всички, които вдигат шум, че искат, всъщност лъжат. Никой няма интерес, защото, както и социолозите коментират, ще се повтори същата конфигурация. Може да се сменят още министри, но не виждам предсрочен край на мандата. Още повече, че тези от ОП ще се държат до последно заедно, колкото и да не се понасят. На следващите избори вече народът трябва да постави всички по местата им. Ние от ВОЛЯ ще се готвим да спечелим по-голямо доверие и мисля, че имаме „очи” за това, както казва народът. Не сме изневерили нито за миг на всички, които ни подкрепят.