Новини

Веселин Марешки: Против всички, но готови да управляваме с всеки
Аз съм прагматик, технократ. Не приемам думата политик – политиците съсипаха държавата. Време е за прагматиците и за управленците, т.е. аз възприемам участието си и в бизнеса, и в управлението на държавата като управленец, а не като политик“, заяви Марешки в студиото на Би Ай Ти.
Той каза, че не може да срещне в предизборните студиа нито един от опонентите си, за да представи идеите и програмите си. „Няма с какво да бъда атакуван. Всички партии от статуквото, които имат шанс да влязат в парламента, не представят свои програми, а програмата им е сведена до това да се опитат да очернят Веселин Марешки и нашата формация „Воля“.

По думите му, проверките на складове, свързани с бензиностанциите му, е черен пиар. „Остава впечатлението, че има нещо нередно в нашата дейност“, обясни Марешки и донесе протоколи от проверката като цитира част от констатациите. „Нас ни проверяват постоянно. Имаме 20 проверки от всякакви институции“, заяви бизнесменът и кандидатът за депутат.

„Единствената нередност, която са открили до сега беше в една от цистерните за дизел в Габрово и от днес имаме решение на съда, че там е неправомерно изчислено всичко. Но аз питам кой подхвърли в бензиностанцията ни сяра?“, запита риторично Марешки. Той разказа, че преди да стане бизнесмен е бил и беден студент. „По наше време всички бяха равни. Нашите родители получаваха по 150-200 лв. заплати. Като шофьор на такси се опитвах да си докарам други доходи. После налучках нишата в търговията с лекарствата. Сега ще правим 20 години от първата си аптека и съм единствения, който е оцелял в бизнеса с лекарства през тези години“, разказа за началото на бизнеса си той.

Марешки каза, че определени хора, които нямат нито един ден трудов стаж, седят в кабинети и измислят правилата, по които професионалистите работят. Според него заради това в България нищо не се случва добре. Той каза, че популизъм е нещо, което обещават политици с по 4-5 мандата. „Ние не сме били във властта и във всеки един ден се доказваме с реални дела. Това е всъщност истинския патриотизъм. Няма как да се срамувам от това, че съм номер 1 в търговията с лекарства или пък че сега направих пробив в картела на горивата – първо го осветих, второ – показах пътя в държавата“, смята Марешки.

„Тези 30 лева, които спестява всеки човек, на практика върху неговата мизерна пенсия, която са му оставили моите конкуренти, на 160 лв. пенсия, са грубо 20%. Аз ако мога, само с горивата да му кача с 20 лв. пенсия и с лекарствата с още 20 лв. Нека Корнелия Нинова и Каракачанов да направят по един такъв дребен жест. Те не вдигат пенсиите, а ги ограбват с цените за тока, с картелите и монополите“, категоричен е кандидатът за депутат.
По думите му, трябва първо това да се направи, а след това да се вдигат доходите. „Мислите ли, че някой щеше да ни атакува, ако имахме мижавите 10%, които ни дават социолозите? Представяте ли си, че някой ще се занимава с нас? Партиите от картелите са партиите от статуквото – БСП, ГЕРБ. ДПС, ВМРО, Атака и т.нар. Реформатори – Кунева и тези, които правиха седянката срещу учителите“, изреди Веселин Марешки.

Той заяви категорично, че е решил да печели изборите. „А вие какво очаквате? Че ще ставаме патерица на някого ли? Социолозите казват вече съвсем други неща, но не ги пускат по телевизиите в България, защото ще променят нещата“, заяви кандидатът за депутат.
„Ноември не беше толкова далеко. 2 милиона българи гласуваха срещу статуквото. Аз като кандидат за президент не съм виждал г-н Радев. Той може да е най-добрият човек, а може и да е престъпник. Аз не го познавам. Представете си останалия български народ. Всички гласувахме срещу системата и през март?“, запита Марешки. Той смята, че се подготвя отново манипулация и фалшификация, а на последните избори 430 000 българи са гласували за него. „Не искаме да твърдим и да вярваме, че американският народ ще си избере технократ, а не бюрократ, а българският народ ще си избере отново Корнелия Нинова с Румен Овчаров и модела КОЙ. Преди две години ги гоним за това, че лично са издигнали и подкрепили Делян Пеевски“, заяви кандидатът за депутат.

„Ако 2 милиона българи гласуват за нас ще управляваме сами. Ако по-малко гласуват за нас, на първия етап ще трябва да имаме съвместно управление с някои от формациите“, заяви Марешки, а на въпрос, с коя партия не биха се коалирали, той отговори: „Няма „НЕ“.
„300 евро на квадратен метър за млади семейства, но образовани. Млади семейства над 21-годишна възраст с минимум средно образование. Безлихвено изплащане за 10 години. Това решава първо въпроса с малолетна и неграмотна раждаемост. Даваме още един шанс на младите българи да останат в България и трето – даваме възможност на малки фирми, пръснати в цялата страна, а не на няколко крупни корпорации. Младите хора, завършили висше образование, дори и да не са семейни, за тях ще важи същото правило, вместо да му купуваме билет за първия самолет“, даде пример Марешки.

Той е категоричен, че нито една държава няма право да се меси във вътрешните работи на България. „Ако турският народ има референдум, сега да си избере президентска република, ние няма да се месим. Но без значение дали са президентска или парламентарна република, не трябва да се месят“, отсече кандидатът за депутат.

Веселин Марешки каза, че българският избирател, където и да е по света, има право на глас, но при определени правила, определени в България. „Трябва да сме много точни и да казваме всички примери, защото по време на президентските избори се казваше, че някакъв генерал от разузнаването се намесва във вътрешните работи на страната като са договаряли кой да стане президент на България“, посочи Марешки и така коментира случая в петък с изгонването на турския гражданин от страната.

Марешки е убеден, че не трябва да има марионетки. „Защитата на българския национален интерес не става два дни преди изборите. Става всеки ден. И когато ти си бил във властта и не си го защитил, няма как сега да излизаш и да се правиш на български патриот и родолюбец“, коментира Марешки изказването на Ахмед Доган.

Той каза категорично, че ще управлява с всички, които подкрепят програмата им. „Ние ще бъдем този коректив, който няма да даде възможност нещо, което са обещали, да не го изпълнят. Ние ще бъдем там, ще им показваме какво са обещавали и ние какво сме обещали. Програмата трябва да бъде изпълнена“, категоричен е той. По думите му, българите искат да живеят добре, да имат достойни доходи и старини и никой не го интересува кой управлява. „Интересуват ни само, защото всичките тези формации са участвали в управлението на България, когато българите и България сме били ограбени“, смята кандидатът за народен представител.