Новини

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: ПРАВИМ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО, ЗА БОКЛУЦИТЕ И ЗА ПРОМЕНИ В ИК
„Ние от ВОЛЯ сме хора, които ценим демокрацията и всички нейни принципи. Златно правило в една демократична държава е допитването до народа по важни теми. Никой не ни пита нито за влизането в ЕС, нито за членството в НАТО… Време е хората да се произнасят по въпроси, които пряко засягат живота им. Затова ВОЛЯ започва кампания за провеждане на референдум по четири особено важни теми: На първо място това е дали в България да бъде въведено еврото - ясно е, че този въпрос развълнува хората през последните дни и те трябва да си кажат мнението“, това заяви лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки.

Той припомни, че ВОЛЯ е категорично против неграмотните да гласуват и това ще бъде вторият въпрос на референдума. Марешки е категоричен - не може някой, който не си е направил труда да завърши поне осми клас, не може да говори, да пише и да чете, да определя живота и бъдещето на българи, които са инвестирали и в образованието си, които се трудят и допринасят не само за семействата си, но и за държавата.

„Знам, че някои ще опонират веднага-това е отнемане на права. И за това имаме отговор, който никой не може да обори- в българската Конституция ясно пише в чл. 53 – обучението до 16 годишна възраст е задължително! Така че, който няма образование, нарушава конституцията- съответно губи правото да гласува“, коментира Веселин Марешки.

Третата тема на референдума е свързана с провеждането на изборите. „Искаме българите да се произнесат дали одобряват поставянето на видеокамери в секциите при броенето на бюлетините и попълването на протоколите в края на изборния ден“, уточни лидерът на ВОЛЯ. Според него дори само тези две мерки да се приемат, прозрачността и честността на изборите ще се увеличи драстично.

„Другият ключов въпрос, по който искаме референдум, е за внасянето на боклуци от цял свят – какъв е този бизнес, който застрашава здравето и живота на българските граждани! Не искаме да събираме боклуците на цяла Европа и на третия свят. България не е четвърти свят!“, заяви Веселин Марешки.

Следващата сряда ВОЛЯ кани на среща неправителствени организации, общественици, извънпарламентарни партии, които споделят тази позиция. Заедно ще обсъдят кампанията и в най-скоро време ще започне събирането на подписи.