Новини

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: МЪЖКАРСКО Е ДА СЕ ИЗПРАВИШ СРЕЩУ СИСТЕМАТА ЗАРАДИ НАРОДА, А НЕ ДА СЕ БИЕШ В ПАРЛАМЕНТА
* Пълното изказване на лидера на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки по повод поредния скандал на ОП

Уважаема госпожо председател,
Уважаеми колеги,
Като зам.-председател на НС, но най-вече като гражданин, не мога да не взема отношение за ставащото днес в тази сграда. Депутат налита да бие депутат, при това и двамата са част от управляващата коалиция. Предполагам, че Етичната комисия ще вземе съответните мерки спрямо г-н Касабов- депутат от партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ, който както тук се говори, е пребил председателя на парламентарната група на Обединените патриоти Волен Сидеров. Тук ли е мястото, колеги, някой да избива комплексите си и да показва дали и колко е мъжкар? Ще ви кажа какво е да си мъжкар – да погледнеш народа в очите, без да се притесняваш, да имаш смелостта и куража да се изправиш срещу системата, за да помогнеш на сънародниците си да живеят по-добре. Да имаш доблестта да си изпълняваш обещанията, но не към задкулисието, а към народа. Това е мъжкото поведение в политиката. Извън нея в личните отношения може да има други правила. Казвам го, защото т. нар. патриоти в Европейската им коалиция са гласували „за“ и „въздържал се“ за Истанбулската конвенция. Няма нито един глас „против“. Да, колеги от ВМРО, истината боли, но това са фактите! Днес си посягат физически, но предвид това, което споменах преди малко за „джендър“ наклонностите на третия коалиционен партньор, кой знае какво могат да ни сервират в бъдеще.
Когато чух, че Волен Сидеров е пострадал, веднага му се притекох на помощ. Бих го направил и за всеки един български гражданин, дори и на улицата, защото съм убеден, че насилието под каквато и да е форма не е правилния начин на общуване, още повече за мъже с претенции да управляват България.
Знам, че не за първи път в тази сграда се случват такива нелицеприятни събития. Държа да заявя, че ПГ на ВОЛЯ категорично се разграничава от този вид поведение на български народни представители. Включително и от подвикванията. Ако сте забелязали нито един народен представител от ПП ВОЛЯ не си позволява да подвиква от място. Това е въпрос на възпитание, това е въпрос на първите седем години, казвам го специално за депутатите от ВМРО. Случилото се е поредното доказателство, че ВОЛЯ е различната партия в 44-я парламент и с присъствието си показа нов стил и морал в политиката. Скандалните отношения в ОП само потвърждават позицията на ВОЛЯ, че предизборните коалиции, събрани без принципи и общи идеи, трябва да бъдат забранени. Това ние на есен ще го вкараме като законопроект, всеки да си излезе с програмата, като е толкова добър и известен, да си я защити пред българския народ и ако е толкова добър, ще получи правото да седи на банките и да се изказва.
Вместо да искат да се извиняват едни на други, ние от ВОЛЯ настояваме да се извинят на българския народ за това, че не са политиците, за които се представят, че те не защитават тези предизборни обещания, с които са пратени в народното събрание.
Надявам се на есен да покажем нов морал в политиката, ново поведение в парламента, да бъдем истински народни представители на народа, който ни е изпратил тук, а той не ни е изпратил, за да гледа побоища, да защитаваме редник Киро, редник Цеко или редник Данчо, защото си имаме и редник Данчо (Йордан Динев, предложен от министър Каракачанов за орден „Стара планина“) на другия коалиционен партньор ВМРО.