Новини

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: КОРУПЦИЯТА И НЕКАДЪРНОСТТА СЪЗДАДОХА ДВЕ БЪЛГАРИИ, ПРОПАСТТА МЕЖДУ ТЯХ ВЕЧЕ Е ОГРОМНА
* Пълното изказване на лидера на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки при откриването на новия парламентарен сезон


Уважаема госпожо председател,
Уважаеми колеги народни представители!
Като ви слушам, може би трябва да ви поздравя не само с откриването на новата сесия, а по-скоро с началото на новата предизборна кампания. Защото вече виждаме в изявите на някои лидери, че изведнъж се загрижиха за народа, пак отвориха торбата с фалшиви обещания. Надяват се хората да забравят какви ги вършиха цяла година и сега искат да се покажат целите в бяло и отново да заблуждават избирателите. Само че този номер надали отново ще мине. Дела трябват, не думи.
Затова ние от ВОЛЯ настояваме тази сесия да е много по-ползотворна и резултатна от предишната.
ВОЛЯ ще продължи да бъде различната парламентарна група, защото изминалите месеци от началото на 44-то народно събрание ясно показаха на хората кой кой е в българската политика. Кой с какви намерения е влязъл тук, колко може и дали наистина иска да направи нещо за нашия народ.
Призоваваме ви към повече прагматизъм и ефективност на решенията, по-малко празни приказки и излишни дебати, чиято единствена цел е да почешат егото на някой депутат пред камерите на телевизиите.
На хоризонта са изборите за европейски парламент и за местни органи на управление. Както казах, кампанията за тях очевидно вече започна. Коалиционни партньори се карат постоянно в публичното пространство, мислейки, че хората не помнят какво са правили до скоро заедно, други стягат вътрешно-партийните редици, трети правят кресливи пиар акции. Някъде в целия този шум остава забравен най-важният - българският гражданин. Този, който ни е изпратил тук да работим първо за него.
Знаете ли какво най-често казват хората за политиците? „На тях не им пука за нас”. Като под тях имат предвид депутати, министри, президент... Цялата политическа класа. Защото, колеги, от доста време има две Българии – едната се е барикадирала зад дебелите стени на висшите държавни институции и гледа на всяка цена да се задържи там по-дълго, да подсигури роднините с обществени поръчки, да назначи протежета на ключови позиции, да си уреди колкото се може по-големи бюджети и да се чуди къде по света да си харчи комисионните… От другата страна са хората, които едвам свързват двата края, вземат заробващи бързи кредити, за да заведат семейството си на почивка или да подготвят детето си за първия учебен ден. Хора, които броят стотинките от малката си пенсия. Хора, които чакат угрижени по опашките в болниците. Хора, които купуват второ качество храна в магазините, които трошат колите си по уличните дупки, които биват ограбвани всеки ден от картелите… Няма да изброявам повече примери. Ако имате съвест и очи- сигурно ги виждате. Пропастта между двете Българии вече е огромна. Бездействието, некомпетентността и корупцията на едната България, унищожава другата.
Тази пропаст може да се запълни само, ако всеки ден правим нещо полезно за хората. За нас от ВОЛЯ на първо място са българските граждани! Доказали сме го категорично с делата си още преди да влезем в политиката. Именно в това е смисълът да сме в Народното събрание. Нито един парламентарен ден няма стойност, ако през този ден не сме направили поне едно конкретно нещо, за да подобрим живота на народа ни.
Такава ще бъде нашата позиция и през тази сесия – реални дела в полза на хората. Няма да се уморим да ви го повтаряме и да сваляме маските на лицемерните политици. Защото виждаме, че прекрачвайки вратата на тази сграда, някои много бързо забравят какво обещаваха и кой ги избра.
В този смисъл, ще ви припомня, че през миналата сесия направихте странна коалиция с министър Каракачанов - всички вие заедно му подарихте безпрецедентната сума от няколко милиарда лева за излишни самолети и фрегати! Сделка, която ние оценяваме, като най-големия грабеж на България. Говорим за близо 10 млрд. лева.
С тези милиарди, колеги, можеха значително да се повишат пенсиите, да се сложи полицай във всяко село…-както обещаваха на избирателите си вицепремиерът Каракачанов и ВМРО. Можеха да се направят бързи и ефективни реформи в няколко болни обществени сфери, което да се усети веднага от хората и те да видят, че на някого тук му пука за народа. Но не стана. Явно при мисълта да изхарчиш милиарди лева народна пара, съзнанието се замъглява и обещанията се забравят. Ето защо винаги сме казвали, че в институциите трябва да има трезво мислещи хора, които разсъждават реалистично и знаят какво очакват хората от тях. И най-вече: които са почтени и могат да устояват на изкушенията на властта. Нека българските граждани да знаят, че ако ни дадат по-голяма подкрепа, ние ще отменим това позорно решение, а парите за военни самолети и фрегати ще разпределим за конкретни политики в образованието, здравеопазването, социалните дейности и сигурността . И даже ще останат…
В предизборните си програми Обединените патриоти обещаваха – връщане на медицинската помощ в малките населени места и увеличаване на пенсиите, така че минималната да стане 300 лева, ДПС обещаваше спешни мерки за преодоляване на демографската криза, а БСП - 40% увеличение на учителските заплати. Как за всички тези полезни за народа политики не успяхте да постигнете консенсус, даже не ги и споменавате вече, а за милиардите за самолети гласувахте като един?! Ето ви ярък пример защо хората казват - на тях не им пука за нас! Защото действията ви го потвърждават.
За депутатите от ВОЛЯ да си политик означава да служиш на народа си, а не да обслужваш някого –било себе си, било задкулисието. Силно вярваме, че българите вече се събуждат и за в бъдеще ще гласуват доверие именно на такива политици, а на другите ще дадат заслуженото. Защото всяко търпение има граници.
Нека НС да започне да работи в интерес на българските граждани.
Успех на всички!