Новини

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: ИЗБИРАМЕ ЧЛЕНОВЕ НА ВСС БЕЗ ДОСТАТЪЧЕН ДЕБАТ И ПРОЗРАЧНОСТ
Кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота се избират без необходимата прозрачност и дебат, това заяви Веселин Марешки от трибуната на Народното събрание. Според него няма съмнение, че ще се изберат послушни магистрати, свързани със задкулисни кръгове, и най-вероятно ще се потвърдят слуховете, тиражирани в медиите, че изборът е предварително договорен, а квотите – разпределени между ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП.

Лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки каза, че две от кандидатурите изобщо не бива да се допускат до разглеждане в залата, тъй като издигането им противоречи с Правилника за работа на Народното събрание. Според Марешки, това е Пламена Апостолова/ предложена от ДСП/, която не е дала обяснение за произхода на имуществото си, възлизащо на милиони левове, както и че има роднинска връзка с председателя на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. Втората спорна кандидатурата, според ВОЛЯ, е на Йордан Стоев /издигнат от Обединени патриоти/. При депозирането на кандидатурата му е допуснато процедурно нарушение на Правилника на НС.

Кандидатите на ВОЛЯ са Ангелинка Николова - адвокат от Търговищката адвокатска колегия, с 25 години трудов стаж в съдебната система, и Владислав Томов - прокурор от Районна прокуратура Варна.