Новини

РОЙТЕРС: Гневът към корумпираните политици може да отвори вратата за Марешки
Веселин Марешки, който миналата година обеща да „помете корумпираните елити”, може да е този, който ще държи баланса на силите в парламентарните избори в България на 26 март. Този извод прави агенция Ройтерс в материал, посветен на лидера на ВОЛЯ и предизборната ситуация в България.
Агенцията припомня големия резултат, който 49 -годишният собственик на вериги аптеки и бензиностанции постигна на президентските избори и който „ шокира политическите наблюдатели през ноември, когато излезе на четвърто място в президентските избори и спечели 11 % от гласовете”, пише Ройтерс. Според световната агенция, Веселин Марешки се включва в нарастващия гняв сред многото българи спрямо неспособността на посткомунистическите правителства за справяне с корупцията, бедността и престъпността.
Според Ройтерс, сравняваният с президента на САЩ Доналд Тръмп български политик, вероятно да не успее да повтори успеха на Тръмп в изборите, но се очаква да спечели повече от пет процента от гласовете, което е достатъчно, за да играе важна роля във формирането на следващото правителство в София. Агенцията пише, че корупцията подкопава доверието на българите в техните държавни институции и е пречка за бизнеса в продължение на години. Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, многократно е критикувала властите в балканската държава за неизпълнение на задължението да вкарват длъжностни лица в затвора и да ремонтират основно своята бавна и неефективна съдебна система. „Нашата основна цел е да се пречупи гръбнакът на корупцията в България. Всичко започва от корупцията. Тя създава контрабандата, картелите и монополите”, категоричен е лидерът на ВОЛЯ в интервюто си за световната агенция.