Новини

ПОЗИЦИЯ НА ЛИДЕРА НА ВОЛЯ ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ – ОТКРОВЕНО ЗА АРМИЯТА СЛЕД ДЕНЯ НА АРМИЯТА
ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: ШАПКА СВАЛЯМ НА РЕДОВИТЕ ВОЕННИ ПРИ ТАЗИ СБЪРКАНА ВОЕННА ПОЛИТИКА

Поздравихме се за Деня на храбростта и Българската армия. Чухме дежурните лицемерни послания. Но след празника някой трябва да каже истината в прав текст: посрещнахме 6 май със слаба, немотивирана армия, зле обучена, зле облечена…Армия, която няма нищо общо със славното ни военно минало. И за това вина нямат редовите военни. Шапка им свалям на тях, защото въпреки сбърканата военна политика, са на поста си, търпят лишения, но изпълняват дълга си. Има хиляди незаети места и причините ги знаем. Имаме армия, която разпродава безценни парцели, превръщайки се в агенция за имоти. А българският войник има една цел – да отиде някъде на мисия, за да изкара нормални пари, защото тук мизерства.

Писаха ми от една специална бригада, че сами си купуват обувки, храна и облекло. Че се хранят със сандвичи от близките лафки. И сигурно и на други места е така. В същото време министърът дава съвети за развитие на земеделието и туризма. За да е пълен абсурдът. Кога ще проумее, че абсурд е начинът, по който управлява армията и странното му обсебване от мисълта да харчи точно сега милиарди от парите на българските данъкоплатци – но не за редовите военни, а за железа!

Два месеца извънредно положение и икономиката ни рухна. Категоричен съм, че само тогава, когато няма бедност, когато има стабилно работеща икономика, развито земеделие и туризъм, само тогава можем да си позволим да въоръжаваме армията с ново поколение техника. Милиардите за оръжия и самолети сега щяха да помогнат не само за подобряване на положението на военните, но и на браншовете, които фалират пред очите ни, а правителството се чуди откъде да вземе пари, за да ги спасява.
Военният министър е знаел прекрасно, че за самолетите няма никакви преговори, че българската делегация е отишла във Вашингтон просто да подпише сделката. Вярва ли някой, че е имало преговори?! Същото ще бъде и за новите сделки. Станахме за смях на целия свят –най-бедната държава в ЕС отчете най-висок ръст в разходите за въоръжаване. Сили като САЩ, Германия, Франция… ни дишат праха! Не ви ли прилича на сценка с бай Ганьо, който се бие в гърдите „Булгар,булгар”, а дисагите-празни?!

Убеден съм, че нито една държава със слаба икономика не може и не трябва да харчи такива суми за военни разходи в мирно време!
Какво искаме – съветски модел ли?! Бедни и гладни, но въоръжени срещу невидим враг?!
В армията, а и по принцип в политиката, на първо място трябва да са хората! Бъдете здрави, български войници, сержанти, офицери, ветерани! С цялото ми уважение към вас и стоицизма ви да пазите Родината ни, въпреки трудностите, с които се сблъсквате! Убеден съм, че ще дойдат много по-достойни времена и за вас, и за всички българи!