Новини

КРЪСТИНА ТАСКОВА В НС: ПГ НА ВОЛЯ ИМА КОНКРЕТНИ МЕРКИ СРЕЩУ ДЕТСКАТА АГРЕСИЯ
Уважаеми колеги народни представители, взимам думата от трубината на НС, загрижена съм по една тема, която, за съжаление, се превърна сякаш в ежедневие. Става дума за агресията в училище. За пореден път научаваме за побой, този път в училище в Шумен. В резултат - има дете с разкъсан далак. Преди време дете почина в класната стая след ритник от съученик. Няма да изброявам примери, всички гледате новини и ги знаете.
Какво още трябва да се случи, колеги парламентаристи, та да се вземат адекватни управленски мерки срещу детската агресия?!
Като майка на две деца, не мога да остана безучастна. Не мога да не реагирам на това падение на ценностите в обществото ни, което всички безмълвно наблюдаваме. Нещо по-страшно става: първият път сме шокирани, вторият- такива информации стават част от общия криминален поток, който ни залива, на третия път- вече не ни прави впечатление. В какво се превръща обществото ни?! Какви поколения растат, какви примери от възрастните виждат, че ги повтарят по такъв жесток начин?
Управляващите тези дни се хвалят колко милиона отпускат за образование. Само че забележете - не за обучение и възпитание, а за ремонти- защото, колеги, там има комисионни и кражби. А във възпитанието и грижата за менталното здраве на децата ни – няма далавера. Това е жестоката истина!
Семействата са доведени до състояние на постоянна битка за елементарни битови условия и оцеляване. Излишно е да гадаем как този начин на живот се отразява в атмосферата в домовете и какво виждат и копират децата. Защото те не се раждат озлобени и агресивни. Те стават такива, заради средата, която сме им създали.
От друга страна- имаме унизени и забравени от всички институции учители. Неслучайно има хиляди незаети бройки. Докато не върнем обратно достойнството на учителите, трудно ще се справим с какъвто и да е проблем в образователната система. Къде е тук министерството?! Има ли го или се е превърнало в нечия черна касичка, в генератор на скандали от рода на черно-белите учебници.
Институциите в системата носят огромна отговорност за детската агресия. Но и те, като повечето институции в тази държава, са абдикирали. Работят ден за ден, без отговорност, без загриженост, без желание нещо реално да се промени. Отбиваме номера, както се казва.
Колеги, позволете да употребя този жаргон, всички сфери у нас са задръстени с проблеми, има нужда от генерален ремонт на всякъде. Няма да отделям време да ви упреквам какво сте правили през всичките години тук, та държавата ни е така изостанала. Това го оставям на вашата съвест. По-важното са децата и бъдещето им. Бъдещето на страната ни- не стига, че сме в бързо напредващ демографски срив, но и оставяме младите хора да се избиват в училищата, да се дрогират по улиците, да се напиват до сутринта в т.нар. Студентски град, например… Тотална липса на ценности, на перспектива. Задължение именно на нас- възрастните, е да вземем мерки и да спасим децата си от самите нас!
Декларирам от тази висока трибуна, че парламентарната група на ВОЛЯ ще подкрепи всички спешни мерки в тази посока.
Колеги, тъй като ние по правилник нямаме право да инициираме създаването на комисия, най-настоятелно ви моля г-н Цветанов, обръщам се лично към Вас като председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и като родител на три деца, да създадем работна група в рамките на комисията, която да обследва всички случаи на насилие и смърт на деца в учебните заведения. Предлагаме да бъде използвано цялото ни парламентарно влияние и да се създаде кризисен щаб към Министерството на образованието, нека инспекторатите да влязат в ролята си.
Въпреки че съм православна християнка смятам, че не може да се молим само на Господ децата ни да се върнат живи и здрави след училище.

Призовавам учителите, родителите, държавата, нека не се прехвърляме отговорност! Нека се обединим! Това е национална каузи! А всички представители от всички парламентарни групи в това НС за заявили от тази трибуна, че националните каузи нямат цвят и могат да бъдат общ приоритет!
Сега е моментът да го докажем!