Новини

Боряна Георгиева: ВОЛЯ иска отлагане и преразжлеждане на Закона за социалните услуги
Парламентарната група на ВОЛЯ ще иска преразглеждане на Закона за социалните услуги, който предизвика напрежение в обществото, особено сред родителите. ВОЛЯ ще настоява още законът да бъде отложен. Затова депутатите на Веселин Марешки ще искат до края на годината това да бъде гласувано, за да не влезне в сила от 1 януари 2020 г.

„При нас пристигнаха много сигнали с тревогата на майки и бащи, заради някои членове в приетия закон. Според нас, родителите имат основание да се притесняват. Законът дава прекалено голяма власт на неправителствени организации като им дава право да извеждат деца от семействата им. Смущаващо е и това, че тези НПО могат да са регистрирани не само в България, но и в страни от ЕС и извън съюза. Както и това, че когато изведат дете от семейството, НПО-то няма задължения да работи с държавните институции, а може да ги информира какво върши, но може и да не ги уведомява. Това право им дава законът. Такива големи правомощия на НПО сектора не знам да има в други закони. Дори всичко да е направено с много добри намерения, прозират възможности за злоупотреби. Вече чухме от притеснени майки всевъзможни страховити сценарии, които могат да се осъществят с позоваване именно на този закон. Явно парламентът направи голяма грешка с приемането му и трябва да я поправи“, заяви народният представител от ВОЛЯ Боряна Георгиева, която е и член на Комисията по въпросите за децата, младежта и спорта. Темата е била обсъдена на извънредно заседание на парламентарната група на ВОЛЯ.

По думите на Георгиева, държавата трябва да запази водещата си роля по отношение на семейството и децата. Най-вече да засили контрола при провеждане на политиките за тях. „ Не може да разчитаме на неправителствени организации, някои от тях с неясни цели, които да поемат грижата за социално слабите или за деца в риск. Ако има и най-малка опасност някой у нас да прокара вече нашумелите безумни практики спрямо децата като работата на БАРНЕВЕРН в Норвегия, като разпоредбите в Швеция, например, ние от ВОЛЯ ще се противопоставим категорично“, заяви Боряна Георгиева.