Новини

БОРЯНА ГЕОРГИЕВА ОТ ВОЛЯ: НАД 100 МИЛИОНА ЛЕВА СТОЯТ НЕСЪБРАНИ ОТ ГЛОБИ ПО ПЪТИЩАТА
109 милиона лева са несъбраните глоби от нарушители на пътищата за четири години и половина. Депутатът от ВОЛЯ Боряна Георгиева получи отговор от министъра на вътрешните работи на свое питане защо и колко милиони лева от пътни глоби са несъбрани в държавния бюджет. Законовата поправка – въвеждане на ПОС терминали в колите на КАТ, беше приета по нейна инициативи миналата година, но МВР се бави с изпълнението на закона.
„Още с влизането си в парламента предложих поправката в Закона за движение по пътищата. Те имат таблети свързани с интернет и това не би струвало нищо на бюджета, само пълни хазната от тези, които не искат да спазват закона! Да, беше трудно да ги убедя, че живеем в 21 век! Но успях! Събрах необходимото мнозинство и законът беше приет! Несъбраните глоби за нарушение на Закона за движение по пътищата към днешна дата са 109 003 721 лв за четири години и половина, като за периода януари -април 2020 сумата е 5 435 670 лв.!“, коментира в личния си фейсбук профил Боряна Георгиева.
Тя припомня, че е повдигнала въпроса за ПОС терминалите в колите на КАТ още когато сумата от несъбрани глоби е била 70 милиона.“Сега, няколко месеца по-късно след като поправката мина в пленарна зала, попитах министъра на вътрешните работи докъде е стигнало въвеждането на ПОС терминалите. Отговорът му е, че се работи върху софтуера, че са предвидени средства за купуване на нужната техника и за обучение на кадрите за работа с нея. И че гражданите ще се възползват, когато това е факт. Кога?! Не е ясно от неговия отговор. Остава ни да чакаме“, допълва Георгиева.